- Şarj İstasyonu
05Şub, 22 5 Şubat 2022Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Türkiye

Dünya atmosferini ve ekolojik dengeyi bozan etkenlerin başında, Fosil yakıtların kullanımı geliyor.  Öncelikle fosil yakıtlarla çalışan arabaların çok olmazı ve fosil yakıtların yakın gelecekte tükenecek olması insanların yeni arayışların içerisine girmesine neden oluyor.  Bu üzücü durumun her gün daha da zorlu koşullara neden olması ile insanoğlunu yenilebilir enerji kaynaklarına yönlendirmeye başladı. 19. yüzyıl sonlarına gelindiğinde elektrikli motorlarla çalışan araçlar geliştirilmeye adım atıldı. Başlarda araç menzillerinin uzun olmaması nedeni ile elektrikli araçların kullanımı yaygınlaştırdı. Fakat sonraki dönemlerde FORD şirketi tarafından üretilen daha uzun menzilli ve içten yanmalı araçlar daha çok tercih edildi.  Bu tercihin nedeni öncelikle, elektrikli araçların hem menzil uzunluklarının kısa olması hem de daha çok maliyetli olmasıydı. Ancak günümüzde ise gelişen teknoloji ve dünyanın ekolojik dengesinde meydana gelen bozulmalar tekrar elektrikli araçlara dönmeye sebep oldu. Şu anda çok büyük firmalar elektrikli araçların üretilmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizde bu üretim ve geliştirme çabaları içerisinde yerini almıştır. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 2021 yılında 2000 adete yaklaştı.

Elektrikli Araçlar

Şu anda ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın çok yerinde şirketler elektrikli araç üretimine geçti. Farklı özelliklere sahip ve farklı modelde üretilen bu araçlar, fosil yakıtların kullanımının azalmasını ve müşterilere daha az maliyetlerle daha verimli araçlar sunmayı hedefliyor. Elektrikli araçların ilk öncelikle çalışma prensibi elektrikli bir motor kullanarak elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesidir. Elde edilen bu mekanik enerji araç tasarımında kullanılan tahrik organları vasıtasıyla tekerleklere aktarılarak ve aracın hareketi sağlanmaktadır. Elektrikli araçların öncelikli parçalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Mekanik iletim sistemleri
  • Tahrik sistemini harekete geçiren elektrik motoru
  • Jeneratör
  • Enerji depolamayı sağlayan batarya
  • Güç kontrol sistemleri

Araçların önemli kısmını oluşturan ise tahrik sistemleridir. Tahrik sistemlerini harekete geçirebilmek amacıyla hem içten yanmalı motor hem de elektrik motor kullanılabilir. Tahrik sistemlerini harekete geçirmek içinde tercih edilen motorların farklılıkları ya da tasarım farklılıkları iki farklı araç çeşidini bizlere sunmaktadır. Bunları aşağıda görebiliriz:

  • Elektrikli araçlar: Sadece elektrik motoru ya da elektrik motoru ve içten yanmalı motoru birlikte kullanarak tahrik sistemini harekete geçiren araçlardır.
  • Hibrid elektrikli araçlar: Enerji verimliliğini baz alarak araçları sadece içten yanmalı motor veya sadece elektrik motor kullanılabilir. Bunun yanında iki motoru aynı anda da kullanmakta mümkündür.

Araçların Hibrid elektrik batarya kapasitesi 4-16 kWh’dır. Bataryaların yetersiz olduğu durumlarda içten yanmalı motorlar devreye girerek menzilin kısalmasına engel olur. Elektrikli araçların ise batarya kapasitesiyse 8-100 kWh’dır. Menzilleri 450-500 km’ye kadar varmaktadır. Bataryanın çok önemli olması ve şu anda elektrikli araç üretim sayısının artmış olması elektrikli şarj istasyonu kurmak gereksinimi doğurmuştur.

Elektrikli Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?

Elektrikli araçların kullanılması oldukça eski zamanlara dayansa da son günlerde gelişim göstermeye başlamıştır. Bu durumda elektrikli şarj istasyonları için hissedilen ihtiyacı çoğaltmaktadır. Hem dünyada hem de ülkemizde şarj istasyonlarının sayısı günden güne çoğalmaktadır. Ülkemizdeki istasyon sayısı şu anda 2000’e yaklaşmış durumdadır. Böylelikle daha çok alanda elektrikli şarj istasyonu olacağı anlamına gelmektedir. Elektrikli şarj istasyonlarının yer aldığı alanlar bu şekilde aktarabiliriz:

  • Kurumsal şarj istasyonları öncelikli olarak firmalar tarafından talep edilmektedir. Elektrikli araç kullanımının çok yoğun olduğu firmalarda kurallara uygun bir şekilde şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirilmektedir.
  • Evlere elektrikli şarj istasyonları kolaylıkla kurulabilmektedir. Özellikle site konutlarında daha çok elektrikli araç sahibi bulunuyor ise Resarj.com istenilen elektrikli şarj istasyonu kurulumunu gerçekleştirebilmektedir.
  • Ortak şarj istasyonlarının kullanımı da elektrikli şarj kullanımındaki talep artışı ile beraber çoğalmaktadır. Şu anda gerçekleştirilen çalışmalarla ortak istasyonların sayısının çoğaltılması beklenmektedir.

Resarj kullanıcılara uygun çözümler, dilediğiniz alanda elektrikli şarj istasyonları kurulumu ve kaliteli hizmet anlayışı sunmaktadır. Dünyada ve Ülkemizde elektrikli araçların kullanımının artması ile birlikte gelişen teknolojiyi takip ederek hizmetlerini günden güne geliştirmeye devam etmektedir.

Elektrikli araç şarj istasyon hizmetlerimiz için lütfen bizimle iletişime geçin. Sizin ihtiyacınıza göre için çözümler sunmak birincil önceliğimizdir.  → Müşteri Hizmetleri

Yorum Ekle

E-posta adresiniz diğer ziyaretçilere gösterilmeyecektir.